Het doel van het project is om ervaring op te doen met het ontwerpen en bouwen van een platform dat ingezet kan worden om de elektriciteitsproductie van windparken te stabiliseren door energie op te slaan tijdens periodes met hoge windsnelheden en deze vrij te geven tijdens periodes met minder wind. CrossWind heeft hiervoor een uniek platform ontwikkeld dat een 2.5MW electrolyzer, waterstofopslag en omzetting terug naar elektriciteit combineert met een 5MWh elektrische batterij. Dit systeem kan direct bij een windpark zowel de uur- als dagfluctuaties in windsterkte opvangen, wat zorgt voor een stabielere stroomlevering. De installatie is 19 bij 41 meter en weegt in totaal zo'n 2200 ton.
Maria Kalogera, Innovations Manager CrossWind: "De BLPH is een uniek concept, waarbij een elektrolyzer, een brandstofcel en een batterijopslagsysteem worden gecombineerd die ontworpen en gebouwd is voor offshore omstandigheden. Het was een complex vraagstuk om dit systeem werkend te krijgen. We gaan nu onze opgedane kennis delen, zodat toekomstige projecten kunnen profiteren van onze ervaringen en we de energietransitie kunnen versnellen.”
Na afronding van de laatste inbedrijfstellingstesten op de werf van Rosetti Marino Group in Italië, wordt de BLPH per schip naar Nederland vervoerd. Naar verwachting wordt het platform deze zomer in de Eemshaven opgesteld. Het eigenaarschap wordt dan overgedragen aan Offshore innovatiebedrijf DOT, in overeenstemming met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Met de BLPH wil DOT zich in samenwerking met Groningen Seaports en TNO inzetten voor de verdere ontwikkeling van kennis over waterstofproductie op een platform.
“Rene Peters, TNO: De komst van de BLPH naar de Eemshaven, onderdeel van de Nederlandse Hydrogen Valley, biedt een prachtige kans om op zeer korte termijn kennis te vergaren die nodig is om in de toekomst op grote schaal soortgelijke offshore windenergiehubs te realiseren. De keuze om het platform nu op het land te testen moedigen wij aan. Het platform is op deze manier gemakkelijk toegankelijk voor een breder netwerk van onderzoekers en energie-instituten, wat de innovatie in de hele industrie kan versnellen.”