Samen versnellen wij de energietransitie

Bekijk het project

Het windmolenpark Hollandse Kust Noord

CrossWind, een joint-venture van Shell en Eneco, ontwikkelt en exploiteert het subsidie-vrije offshore windproject Hollandse Kust Noord.

Hollandse Kust Noord ligt op 18,5 kilometer uit de westkust van Nederland nabij de plaats Egmond aan Zee.

CrossWind is van plan om Hollandse Kust Noord in 2023 operationeel te hebben met een geïnstalleerd vermogen van 759 MW en een opwekking van minimaal 3,3 TWh per jaar.

Bekijk het project

Een heel slim windpark

Het waait niet overal altijd even hard. Hoe zorg je er toch voor dat er groene energie geleverd kan worden? In CrossWind werken we met onze partners aan vijf innovaties. Zo proberen wij ervoor te zorgen dat het windpark op zee een constante stroomleverancier is, ongeacht hoe de wind waait.

Intelligente wind turbines

CrossWind en zijn partners onderzoeken een reeks technologieën die windturbines in verschillende omstandigheden kunnen helpen. Met behulp van realtime gegevens kunnen intelligente windturbines binnen enkele seconden reageren op veranderende omstandigheden en helpen ze de stabiliteit over het energienetwerk te behouden.

Het wake-effect aanpakken

Het ‘kielzog-effect’ beschrijft hoe de wind kan vertragen na het raken van een turbine, met gevolgen voor de andere turbines die verder weg liggen. CrossWind zoekt naar manieren om realtime data te gebruiken om dit over het gehele windpark te verminderen.


Drijvende zonne-energie

Hoe zit het met momenten waarop er simpelweg niet genoeg wind is om een ​​turbine te laten draaien? CrossWind en haar partners experimenteren met drijvende zonnepanelen die naast de windturbines kunnen staan ​​en kunnen helpen om meer consistente energie te leveren.

Energie opslag

Hoe kun je overtollige energie opslaan in tijden van weinig vraag om deze te leveren in tijden van een hoge vraag? CrossWind en haar partners onderzoeken energieopslag-oplossingen van batterijen en zelfs een waterstoffabriek op locatie, die waterstof produceert en opslaat en de waterstofstroom kan omzetten wanneer dat nodig is.

Onderzoek & integratie

CrossWind kijkt naar de mogelijkheden om deze innovaties te integreren in het windpark. We hebben nader onderzoek laten uitvoeren om de haalbaarheid te beoordelen. Ons doel is om de wereld te helpen bij het bouwen van intelligente windparken die op elkaar kunnen aansluiten. Dit om het aanbod van de vraag naar hernieuwbare energie én om de transitie naar een koolstofarme toekomst verder te stimuleren.

Samenwerken om de Nederlandse energietransitie te stimuleren

Maak kennis met CrossWind

Veel gestelde vragen

CrossWind is een joint venture van Shell Nederland en Eneco. CrossWind heeft de aanbesteding gewonnen om het windpark Hollandse Kust Noord te mogen bouwen en exploiteren.
Hollandse Kust Noord ligt 18,5 kilometer uit de westkust van Nederland. De totale oppervlakte van het windpark (inclusief onderhouds- en veiligheidszones) bedraagt ​​125 km². CrossWind is van plan om een ​​geïnstalleerd vermogen van 759 MW te hebben, wat neerkomt op een productie van minstens 3,3 TWh per jaar. Dit staat gelijk aan voldoende duurzame elektriciteit voor meer dan 1 miljoen Nederlandse huishoudens.
Offshore windprojecten produceren niet continu elektriciteit. Het in evenwicht brengen van deze dalen en pieken en het integreren van deze elektriciteit in het nationale energiesysteem vereist nieuwe technologieën. Daarom zal CrossWind investeren in vijf innovaties, die eventueel in toekomstige windparken op grote schaal kunnen worden toegepast.
  • Logo shell
  • Logo eneco
  • 1280px Siemens Gamesa logo svg
  • Logo vanoordv3