W CW HKN turbine

Eerste turbine verrijst in offshore windpark Hollandse Kust Noord

De eerste van 69 windturbines staat in het windpark Hollandse Kust Noord op de Noordzee, dat momenteel wordt ontwikkeld door CrossWind, een joint venture van Shell en Eneco. Naar verwachting levert het windpark tegen de zomer de eerste stroom aan het Nederlandse net. De volledige ingebruikname van het project wordt verwacht eind 2023.

CrossWinds partners Siemens Gamesa Renewable Energy en Van Oord gebruiken het offshore installatieschip Scylla voor het vervoeren en installeren van de turbines. Scylla is afgelopen week met de eerste windturbine uitgevaren vanuit de Eemshaven naar de installatielocatie op zee en op 15 april stond de eerste turbine op zijn fundatie. De windturbines hebben een rotordiameter van 200 meter. Eén turbineblad is 97 meter lang. Dat is 17 meter langer dan de spanwijdte van een Airbus A380.

Krachtige windturbine
Eén Siemens Gamesa 11.0-200 DD-windturbine kan tot 11 MW genereren. Als alle 69 turbines zijn geïnstalleerd en in gebruik genomen, heeft het windpark Hollandse Kust Noord een totaal geïnstalleerd vermogen van 759 MW. Dit komt neer op een productie van minstens 3,3 TWh per jaar. Deze jaarlijkse groene energieproductie voorziet in ongeveer 2,8% van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte.

Continue installatiewerkzaamheden
De bouw van de windturbines vindt 24 uur per dag en 7 dagen per week plaats. Stefan Hartman, Package Manager Wind Turbine Generator (WTG) bij CrossWind, legt uit: "Eerst wordt de toren op de fundering geïnstalleerd, dan de gondel bovenop de toren. Dan komen de bladen. Daarbij zijn de weersomstandigheden het meest kritisch tijdens het hijsen. De installatie van de bladen begint als er een voldoende lange periode is waarin de windsnelheid minder dan 12 m/s bedraagt. Ter vergelijking: 12 m/s is de windsnelheid waarbij het moeilijk wordt een paraplu vast te houden."

Alleen bij slechte weersomstandigheden worden de installatie werkzaamheden opgeschort. Als het weer het toelaat, kan het team aan boord van de Scylla in minder dan 24 uur één windturbine installeren.


Foto: Flying Focus

W CW HKN turbine
  • Logo shell
  • Logo eneco
  • 1280px Siemens Gamesa logo svg
  • Logo vanoordv3