Windenergyon 1

Wind in de wieken

Het kielzog-effect beschrijft hoe de wind kan vertragen na het raken van een turbine, wat gevolgen heeft voor windmolens die daar achter staan. CrossWind zoekt in nauwe samenwerking met onderzoekspartner TU Delft naar manieren om realtime data te gebruiken om dit over het gehele windpark te verminderen.

Wind in de wieken

Een voorbeeld voor anderen

Jan-Willem van Wingerden is verheugd met de gunning van het HKN-project. “De samenwerking met de industrie laat zien dat we een directe impact hebben op de samenleving. De resultaten van ons onderzoek worden direct op grote schaal getoetst en waar nodig verfijnd. Het park zal een voorbeeld zijn voor andere windparken op zee, waardoor windenergie in de toekomst efficiënter kan worden opgewekt en daarmee ook goedkoper wordt.

Optimaal ontwerp

Er gaan 6 promovendi en 2 postdoctorale onderzoekers aan de slag in het project, die betrokken zijn bij het ontwerp van het windpark en in de operationele fase. Het onderzoek richt zich met name op het optimale ontwerp van het windpark en het verbeteren van de methodes om zo veel mogelijk energie uit het park te halen. “Achter elke windmolen ontstaat een windpluim, waarin er aanzienlijk minder energie kan worden opgewekt”, vertelt Jan-Willem. “Met de door ons ontwikkelde technieken worden die zogeheten windpluimen korter of ze worden van richting veranderd, waardoor er meer energie uit de windmolens gehaald kan worden en de voorspelbaarheid van de energieopbrengst kan worden verhoogd. In het HKN-project krijgen we nu de mogelijkheid om deze methodes in de praktijk te testen en te optimaliseren.”

Bron: TU Delft

NOZ HKN HKW Alpha doorsneden offshore wind connection 180914 NL 5ba0ce31 24f0 4694 983b 7336c35ff8bd
  • Logo shell
  • Logo eneco
  • 1280px Siemens Gamesa logo svg
  • Logo vanoordv3