W final turbine installation

CrossWind installeert laatste windturbine van offshore windpark Hollandse Kust Noord

Gisteravond is de 69e windturbine geïnstalleerd van Hollandse Kust Noord, wat een van Nederlands meest innovatieve offshore windparken zal worden. Met innovaties als drijvende zonnepanelen en een demonstratiefabriek voor waterstof op zee.

Windparkontwikkelaar CrossWind, aannemer Van Oord en windturbinefabrikant Siemens Gamesa Renewable Energy vieren hiermee de succesvolle installatie van de laatste windturbine, een belangrijke mijlpaal op weg naar de voltooiing van dit duurzame energieproject op de Noordzee.

De drie 97 meter lange bladen van de laatste turbine werden in positie gehesen op donderdagavond 19 oktober rond 23:00 uur.

Tjalling de Bruin, CEO en projectdirecteur bij CrossWind, een joint venture van Shell en Eneco: "Ik ben erg blij met de installatie van onze laatste turbine. We hadden dit niet kunnen doen zonder onze collega's, leveranciers en partners die onvermoeibaar en - misschien wel het belangrijkste - veilig hebben gewerkt om deze significante mijlpaal te bereiken. Een aantal van de turbines wekt al schone, groene elektriciteit op voor het Nederlandse elektriciteitsnet, wat de energietransitie versnelt."

In recordtijd geïnstalleerd
Van Oord is in oktober 2022 begonnen met de installatie van de funderingen van het offshore windpark. Met de plaatsing van de laatste turbine binnen een jaar, ligt CrossWinds aannemer op koers om van Hollandse Kust Noord een van de snelst geïnstalleerde windparken in zijn soort te maken.

Roeland Ris, projectdirecteur bij Van Oord: “De plaatsing van de 69e en laatste windturbine is een indrukwekkende prestatie. Het veilig voltooien van de installatie van het windpark binnen dit tijdsbestek is iets waar alle betrokken erg trots op kunnen zijn. We zijn verheugd om met Shell en Eneco samen te werken aan dit prestigieuze project en kijken ernaar uit om opnieuw samen te werken aan de bouw van Ecowende's offshore windpark op Hollandse Kust (west) kavel VI.”

Op schema voor voltooiing eind dit jaar
Het windpark ligt op schema voor voltooiing eind dit jaar; de laatste test- en inbedrijfstellingswerkzaamheden worden de komende weken uitgevoerd. Als het windpark klaar is, zullen de 69 turbines van CrossWind elk 11 MW vermogen opwekken, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 759 MW. Het windpark produceert dan minstens 3,3 TWh per jaar. Deze jaarlijkse productie van groene stroom komt overeen met 2,8% van de elektriciteitsvraag in Nederland en staat gelijk aan het energieverbruik van ongeveer 1 miljoen huishoudens.

CW MZ sept23 lr 106
CW MZ sept23 lr 101
  • Logo shell
  • Logo eneco
  • 1280px Siemens Gamesa logo svg
  • Logo vanoordv3