W first power

CrossWind's Hollandse Kust Noord offshore windpark produceert eerste groene energie

Op 19 juni heeft het offshore windpark Hollandse Kust Noord zijn eerste megawattuur (MWh) groene energie geproduceerd en via de offshore netverbinding van TenneT aan land gebracht. De komende maanden zal de productiecapaciteit steeds verder worden uitgebreid, zodat het windpark uiteindelijk 3,3 TWh per jaar zal produceren. Als het windpark Hollandse Kust Noord klaar is, heeft het een totaal geïnstalleerd vermogen van 759 MW.

Op 19 juni heeft het offshore windpark Hollandse Kust Noord zijn eerste megawattuur (MWh) groene energie geproduceerd en via de offshore netverbinding van TenneT aan land gebracht. De komende maanden zal de productiecapaciteit steeds verder worden uitgebreid, zodat het windpark uiteindelijk 3,3 TWh per jaar zal produceren. Als het windpark Hollandse Kust Noord klaar is, heeft het een totaal geïnstalleerd vermogen van 759 MW. Dit draagt direct bij aan de belofte van de Nederlandse overheid om de eerste routekaart voor windenergie op zee succesvol af te ronden en de doelstelling van 4,5 GW operationele capaciteit eind dit jaar te bereiken.

Hollandse Kust Noord wordt 18,5 kilometer uit de Nederlandse kust gebouwd door CrossWind, een joint venture van Shell en Eneco. Het windpark bestaat uit 69 windturbines, elk met een vermogen van 11 MW. De bouw op zee begon medio oktober 2022 met de installatie van de eerste monopile en de installatie van de windturbines is in april 2023 begonnen. De volledige productie van groene energie wordt verwacht voor het einde van 2023.

Een geweldige prestatie voor alle betrokkenen
"We zijn verheugd de productie van de eerste stroom van Hollandse Kust Noord aan te kondigen", zegt Tjalling de Bruin, CEO en projectdirecteur bij CrossWind. "We hebben het vaak over mijlpalen in het traject van een project, en CrossWind heeft tot nu toe een aantal mijlpalen gehad, maar dat de windturbines in zo'n kort tijdsbestek veilig en succesvol groene stroom opwekken, is een geweldige prestatie voor alle betrokkenen."

Arjan Dams, projectdirecteur Hollandse Kust (noord) (west Alpha) en (west Beta) bij TenneT vult aan: "De complete netaansluiting - van ons platform op zee tot het hoogspanningsstation langs de A9 bij Beverwijk - is sinds eind maart 2023 gereed voor de aanlanding van duurzame energie uit wind. In goede samenwerking met alle betrokken partijen, waaronder CrossWind, hebben we deze offshore netverbinding binnen tijd, scope en budget kunnen uitvoeren."

Een uitdagende reis voor de boeg

Ekansh Aggarwal, Commissioning Manager bij CrossWind: "We kijken er nu naar uit om, samen met onze partners en aannemers, in de komende maanden de volledige ingebruikname van Hollandse Kust Noord te realiseren. We hebben nog een uitdagende reis voor de boeg. Terwijl we dit jaar gestaag meer productiecapaciteit toevoegen, zullen we bovendien veel controlefuncties voor eleltriciteitskwaliteit testen die het elektriciteitsnet van TenneT ondersteunen."

Een slim offshore windpark

Het waait niet altijd even hard. Hoe kan een windpark zelfs bij weinig wind toch groene stroom leveren? CrossWind en partners ontwikkelen en onderzoeken vijf verschillende innovaties, die zijn ontworpen om deze uitdaging aan te gaan. Door deze slimme innovaties is het mogelijk dat een offshore windpark meer constante elektriciteit aan het net gaat leveren, ongeacht hoe de wind waait.

  • Logo shell
  • Logo eneco
  • 1280px Siemens Gamesa logo svg
  • Logo vanoordv3