Beach event 1

Bezoekers beleven ‘waarde van wind’ tijdens activiteiten TenneT en CrossWind op strand Heemskerk/Wijk aan Zee

Op het strand van Heemskerk/Wijk aan Zee werden het afgelopen weekeinde door netbeheerder TenneT en CrossWind diverse activiteiten georganiseerd, waar jong en oud gratis aan konden deelnemen.

HEEMSKERK/WIJK AAN ZEE, 16 MEI 2023 - Op het strand van Heemskerk/Wijk aan Zee werden het afgelopen weekeinde door netbeheerder TenneT en CrossWind diverse activiteiten georganiseerd, waar jong en oud gratis aan konden deelnemen. Het programma stond in het teken van wind en was bedoeld als bedankje voor het geduld en begrip van de omgeving voor een jaar lang werken op het strand voor de aansluiting van de windpark op zee Hollandse Kust Noord.

De activiteiten voor de jongere bezoekers vonden plaats ter hoogte van strandpaviljoen Noorderbad. Even verderop bij strandpaviljoen Sun Sea Bar konden de wat oudere deelnemers zich onder andere vermaken met clinics blokarten, kite- of golfsurfen. Tussen beide locaties reed een huifkar heen en weer om de deelnemers te vervoeren. Met een heerlijk zonnetje en volop wind kwamen, verdeeld over zaterdag en zondag, zeker 800 mensen op de activiteiten af.

Gratis ijsje
Voor Rob van der Burgt uit IJmuiden was de coupon voor een gratis ijsje in huis-aan-huisblad De Jutter de aanleiding om zaterdag naar het strand te komen. “Een heerlijk zonnetje vandaag en volop wind, kortom perfect weer om te gaan blokarten, power kiten en kitesurfen”, aldus de IJmuidenaar. “Ik zag de advertentie staan en als ik in de krant een artikel over de windparken op zee tegenkom, dan lees ik dat met belangstelling. Het is goed dat we nu met z’n allen achter het klimaat en de energietransitie gaan staan.”

Lampje aan
Bij de verschillende stands en tafels werd er volop geknutseld, gebouwd en gekleurd. Bij OffshoreWind 4 Kids konden kinderen zelf een echte windturbine in elkaar zetten, om die vervolgens werkend in zee te plaatsen. Ondertussen kregen de kinderen van begeleider Jorgen Kerssens tekst en uitleg over hoe alles werkt. “Het is geweldig om die blikken van kinderen te zien als het lampje dat aan de windmolen hangt, daadwerkelijk gaat branden. Op dat moment gaat bij de kinderen zelf ook het lampje aan en beseffen ze hoe waardevol de wind kan zijn voor een schonere en betere wereld.”

Beach event 2
Beach event 3 2

Wind op zee beleven
Ook Aad Schoorl, wethouder in de gemeente Heemskerk was zaterdag één van de bezoekers van het festival op het strand. “Ja geweldig. Een sympathiek gebaar, waar iedereen duidelijk vreugde aan beleeft. Zo kunnen we de wind op zee dus ook op een leuke en sportieve manier met elkaar ervaren. In combinatie met de open dag van de KNRM is er weer een hoop moois te beleven op ons strand.”

Groene energie
Er gaat volgens Schoorl geen dag meer voorbij waarin we via de media geconfronteerd worden met de effecten van de klimaatverandering en de noodzaak om over te stappen op hernieuwbare energiebronnen. “Daarom is de aansluiting van wind op zee enorm belangrijk. We mogen er best trots op zijn dat die groene energie van zee hier bij ons aanlandt, want de energietransitie is een zaak waar iedereen in de komende decennia zijn steentje aan moet bijdragen. Samen redden we dat.”

  • Logo shell
  • Logo eneco
  • 1280px Siemens Gamesa logo svg
  • Logo vanoordv3