Monopile installation completed

Installatie laatste monopile offshore windpark Hollandse Kust Noord voltooid

Deze week heeft Van Oord de laatste van alle 70 monopiles voor het windpark Hollandse Kust Noord van CrossWind genstalleerd. Dit offshore windpark ligt 18,5 kilometer uit de kust, ter hoogte van Egmond aan Zee. Eenmaal operationeel heeft het windpark een geïnstalleerd vermogen van 759 MW, waarmee minstens 3,3 TWh per jaar aan groene stroom kan worden opgewekt.

Deze week heeft Van Oord de laatste van alle 70 monopiles voor het windpark Hollandse Kust Noord van CrossWind genstalleerd. Dit offshore windpark ligt 18,5 kilometer uit de kust, ter hoogte van Egmond aan Zee. Eenmaal operationeel heeft het windpark een geïnstalleerd vermogen van 759 MW, waarmee minstens 3,3 TWh per jaar aan groene stroom kan worden opgewekt. Dit staat gelijk aan 2.8% van de elektriciteitsvraag in Nederland. De monopiles vormen de fundaties voor de windturbines. De eerste monopile werd minder dan vier maanden geleden geïnstalleerd, op 17 oktober 2022.

Roeland Ris, projectdirecteur Van Oord: “Na een lange periode van voorbereiding is het geweldig om nu de contouren van het offshore windpark daadwerkelijk te kunnen zien. Dank aan het projectteam en alle betrokken partners die met veel inzet en enthousiasme hebben gewerkt aan het bereiken van deze belangrijke mijlpaal van het voltooien van de installatie van de monopiles. Nu we met het aanbrengen van het secundaire staal en de verbindingskabels op koers liggen en onze offshore installatieschepen volop in bedrijf zijn, verloopt de bouw van het offshore windpark Hollandse Kust Noord volgens schema.”

Wybren de Vries, Balance of Plant Package Manager bij CrossWind: "De installatie van de monopiles was een immense operatie, omdat de monopiles tussen de 788 ton en 960 ton per stuk wegen. Tijdens de installatiewerkzaamheden stimuleerden en onderhielden CrossWind en Van Oord een open cultuur, waarin we handelden als één team. Ik ben er van overtuigd dat deze aanpak in belangrijke mate heeft bijgedragen aan het succes van het veilig en tijdig bereiken van deze mijlpaal."

Ondanks enkele stormachtige en koude weken is Van Oord er in geslaagd alle 70 monopiles in korte tijd te installeren. Als Balance of Plant-aannemer van CrossWind is Van Oord verantwoordelijk voor het ontwerp, de engineering, de inkoop, de bouw en de installatie van de fundaties van de windturbines. Van Oord heeft DEME in de arm genomen om de monopiles te installeren met het hefschip Innovation.

Van Oord is ook betrokken bij het ontwerpen, inkopen en aanleggen van de verbindingskabels tussen de windturbines, alsmede voor het transport en de installatie van de windturbines. Van Oord's offshore installatieschip MPI Resolution is momenteel bezig met het installeren van het secundaire staal ter voltooiing van de fundaties van de windturbines. De secundaire stalen onderdelen bestaan uit aanlegplatforms, hoofdtoegangsplatforms (met davit kranen) en interne platforms. Als het windpark eenmaal operationeel is, worden deze interne platforms gebruikt voor het onderhoud. In maart van dit jaar begint Van Oord’s kabellegschip schip Nexus aan de installatie van de kabels.

Monopile installation completed
  • Logo shell
  • Logo eneco
  • 1280px Siemens Gamesa logo svg
  • Logo vanoordv3