3 Roelamnd Header

Interview met Ronald van Dijk over het eerste jaar van CrossWind

Samen met CrossWind’s Engineering en Interface Manager Ronald van Dijk kijken we terug op het eerste jaar van het CrossWind project.

Waarin onderscheidt CrossWind zich?
“Wat CrossWind echt uniek maakt, naar mijn idee, is het vermogen om zowel alle partners en belanghebbenden met elkaar te verbinden om één groot, toegewijd en efficiënt team te realiseren. We gebruiken een buddysysteem om korte, directe communicatielijnen te behouden in bedrijfsoverschrijdende samenwerkingen. Dat betekent dat een elektrotechnisch ingenieur van Siemens Gamesa contact kan opnemen met haar/zijn tegenhanger bij CrossWind om direct van gedachten te wisselen. Dat maakt ons als project echt flexibel en snel, zeker vanaf het moment dat we de onherroepelijke vergunning hebben gekregen. Ondanks een aanvankelijke vertraging hebben we ons oorspronkelijke schema ingehaald.”

Wat vind je het leukst aan je baan?
“Het werk is eigenlijk één enorme puzzel. Het verbinden van niet alleen de technische puntjes, maar ook het verbinden van alle stakeholders en betrokkenen is de uitdaging. Het hele team is op elkaar afstemmen om een win-win-win situatie te realiseren en een optimaal ontwerp te creëren gedurende de volledige levenscyclus van het project. Dat is wat mij drijft.”

Wat zijn voor jou de mijlpalen van 2021?
“We hebben een sterke One Team-cultuur gecreëerd met alle stakeholders, ondanks een uitdagende COVID-werkomgeving. We hebben de certificering voor de turbine (Rotor Nacelle Assembly), de toren en funderingen afgerond en we zijn klaar om met de fabricage te beginnen. Een ander belangrijk item dat we als team hebben bereikt, is dat we in de voorbereidingsfase op schema zijn gebleven, ook al heeft het verstrekken van de definitieve vergunning vertraging opgelopen. Dat was het resultaat van een enorm efficiënte samenwerking met onder meer Van Oord en Siemens Gamesa. Van Oord en Fugro hebben in 2021 hun eerste UXO-onderzoeken met succes afgerond. Belangrijk om ook te vermelden is dat we de Eemshaven hebben gekozen als windturbines installatie haven.”

Wat is je favoriete innovatie uit onze vijf belangrijkste innovaties?
“Dan kies ik zeker voor de offshore productie van waterstof, omdat dit een volgende stap mogelijk maakt in de verdere ontwikkeling van de waardeketen van offshore hernieuwbare energie (hoewel ik geen expert ben op dit gebied, dat is mijn collega Maria Kalogera). Ik denk dat de resultaten van onze tests niet alleen ons, maar de hele offshore windindustrie kunnen gaan helpen om energie op te slaan en het hele jaar door een constante energie aan het net te leveren. Dat past bij ons motto: we deliver, we innovate en we share.”

Wanneer we vooruitkijken naar het komende jaar… Wat staat er in 2022 te gebeuren?
“Nou… 2021 wordt gekenmerkt door het vinden van de juiste partners en het ontwerp van het project In 2022 gaan we de fabricage en constructie-fase van het project in. TKF is gestart met de kabelproductie. Siemens Gamesa begint met de fabricage van bladen, nacelles en torens. En ook de fabricage van de monopiles bij SIF gaat van start. We gaan dus nu van papier naar de praktijk, je kunt je vast voorstellen dat ik kijk erg uit naar deze nieuwe fase!”

IMG 0494

Bezoek aan de locatie waar de bladen van windturbines geproduceerd worden.

  • Logo shell
  • Logo eneco
  • 1280px Siemens Gamesa logo svg
  • Logo vanoordv3