Maria DOB interview 2021 V4

Q&A met Maria Kalogera over haar rol bij CrossWind

De Oude Bibliotheek (DOB) heeft Maria geïnterviewd over haar rol bij CrossWind. Wat vind ze zo leuk aan haar werk? En wat maakt het werken bij CrossWind zo uitdagend? In deze Q&A leer je meer over CrossWind en hoe jij ook betrokken kan raken bij dit prachtige project.

Wie is Maria?
Ik ben Innovations Manager bij CrossWind. De afgelopen 9 jaar heb ik voor offshore-projecten in vier landen binnen Europa en Azië gewerkt. Nu woon ik in Nederland, maar ik kom oorspronkelijk uit Griekenland - we zijn van oudsher geweldige reizigers. Ik heb een achtergrond in Electrical Engineering en mijn Masteropleiding aan de TU Delft bracht mij naar Nederland. Ik heb een enorme passie om opkomende technologieën te realiseren. Technologie die de energietransitie in de wereld een boost gaan geven. Ik ben altijd op zoek naar kosteneffectieve manieren om op een verantwoorde manier om te gaan met de schaarste aan energiebronnen. Mijn werk in het CrossWind team combineert dit alles. Ik heb daarom echt mijn droombaan gevonden bij CrossWind!

Wat is jouw functie binnen het CrossWind team?
Bij CrossWind ben ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de innovaties van het project. Het innovatieportfolio is een van de belangrijkste onderscheidende factoren die het CrossWind offshore windpark uniek maakt. Samen met ons gemotiveerde en kundige team zullen we aantonen dat een duurzame stroomvoorziening, flexibeler en evenwichtiger kan zijn. Dit doen we aan de hand van de volgende vijf innovaties: intelligente windturbines, het wake-effect aanpakken, drijvende zonne-energie, lange termijn opslag via groene waterstof, onderzoek en integratie. Dit project zal met deze innovaties flexibele, robuuste en schaalbare oplossingen leveren voor hernieuwbare energie in de sector. Met andere woorden: we geven met CrossWind een voorproefje van hoe toekomstige offshore windparken eruit zouden kunnen gaan zien, hoe spannend!

Kun je iets vertellen over de opzet van het CrossWind team?
CrossWind is een joint-venture van Shell en Eneco. Het is opgericht om het offshore windpark Hollandse Kust (Noord) te ontwikkelen en exploiteren. Het team bestaat uit meer dan 35 fulltime professionals die intensief samenwerken. Ze maken gebruik van de expertise van deskundigen van onze partners en stakeholders, externe adviesbureaus en ingenieursbureaus. Zo zorgen wij ervoor dat ons project veilig, volgens hoge standaards en binnen het tijdschema gebouwd wordt.

Ons motto is: We deliver. We innovate. We share.

Kun je ons inzicht geven in wat er dit jaar op de planning staat om geïnteresseerden op de hoogte te houden?
CrossWind werkt momenteel aan het toekennen van contracten voor de innovaties van het project. Onlangs hebben we de overeenkomst Dynamic Wind Farm Flow Control getekend met onder andere de TU Delft en het Floating Solar contract met TNO. Daarnaast zijn we ook dicht bij de selectie van het engineering concept voor onze offshore waterstof- en batterijopslag. Geïnteresseerden zijn natuurlijk van harte welkom om onze website en onze sociale mediakanalen regelmatig te bezoeken. Hier kun je de laatste updates over het project vinden.

Naar welk CrossWind-evenement kijk jij dit jaar uit?
Ik kijk ernaar uit om ons team en onze innovatiepartners weer persoonlijk te ontmoeten. Het is lang geleden!

Komt er extra aandacht voor Offshore Wind-studenten?
Absoluut! We werken nauw samen met de TU Delft aan Windpark Flow Control en het systeem integratieproject. Houd de vacatures van de TU Delft daarom in de gaten aangezien we op zoek gaan naar een aantal PhD studenten en postdocs om ons te helpen de innovatiedoelstellingen te realiseren. Voor liefhebbers van offshore wind is dit een geweldige kans om betrokken te raken bij dit unieke project.

Wanneer verwacht je dat het project echt van de grond komt?
We zijn al volop bezig! Momenteel zitten we op het hoogtepunt van de detail ontwerpfase van het project. Later dit jaar (2021) starten we met de bouw en levering van de funderingen, inter-array kabels en windturbine generatoren en in 2023 starten we met de aanleg van het windpark. We verwachten dat we het windpark eind 2023 volledig operationeel hebben en in 2025 zullen we onze vijf innovaties demonstreren. Er komen nog zoveel mijlpalen aan!

CrossWind en DOB Academy zullen samen verantwoordelijk zijn voor de kennisverspreiding van het project – hoe ben je met hen in contact gekomen?
De DOB Academy is een bekend instituut onder offshore energieprofessionals, dus op dat gebied hebben we al een goede werkrelatie. De DOB Academy richt zich op het verbeteren van kennisdeling, een van de drie belangrijkste pijlers van CrossWind. We willen onze kennis en ‘lessons learned’ delen met de bouw van dit windpark.

Wat is iets nieuws dat je hebt geleerd over offshore-wind sinds de start van CrossWind?
Dat is een goede vraag. Persoonlijk heb ik het gevoel dat ik op het juiste moment in de juiste branche zit. Het bestrijden van klimaatverandering en het navigeren door het koolstofarm maken van onze energietransitie tijdens de COVID-19-crisis, brengt veel uitdagingen met zich mee. Je kunt zien hoe snel de wereldwijde beweging voor hernieuwbare energiebronnen is. Eigenlijk leer je elke dag iets nieuws of het nu gaat om onszelf te organiseren of om virtueel samen te werken. Maar ook de uitdagingen van het inzetten van nieuwe technologieën, het managen van de verwachtingen van eindgebruikers en aandeelhouders - dat alles vereist dat we flexibel en wendbaar zijn en klaar zijn om nieuwe manieren van werken aan te nemen.

Met welke uitdagingen heeft het project te maken gehad en hoe heeft het deze overwonnen?
De eerste uitdaging die bij mij opkomt is het bouwen van één team’ midden in COVID-19. De pandemie heeft de manier waarop we werken fundamenteel veranderd. Deze verschuiving kwam nogal abrupt, maar met de hulp van het team, goede structuren, de processen en de technologische middelen zijn we in staat om ons werk effectief en efficiënt te beheren in deze turbulente tijden.

Wat kunnen mensen doen om meer te weten te komen over CrossWind en offshore windenergie?
Bezoek natuurlijk onze website en volg ons op LinkedIn. Of neem contact op via de mail met vragen, opmerkingen en suggesties. Alle vragen komen terecht bij de betreffende persoon of afdeling.

Hoe kunnen mensen betrokken worden bij het project?
Ons project biedt een fantastische kans voor organisaties, onderzoeksinstituten en mensen om mee te doen. Als je denkt dat jouw bijdrage ons kan helpen een verschil te maken, neem dan contact met ons op en we gaan graag met je in gesprek.

Hoe vaak zul je alle geïnteresseerden informeren over het CrossWind-project? En welke media ga je gebruiken?
We streven ernaar om een ​​breder publiek mee te nemen op deze reis en daarom zullen we maandelijks updates over ons project geven. We zullen later in het project gebruik maken van onze website, veelal LinkedIn en mogelijk andere kanalen.

  • Logo shell
  • Logo eneco
  • 1280px Siemens Gamesa logo svg
  • Logo vanoordv3