CW Wakeeffect

Wij innoveren: Dynamic Wind Farm Flow Control project gelanceerd

Samen met TU Delft, GROW, Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE), Shell, Eneco en de GROW stichting, is CrossWind het werk gestart voor het ‘Dynamic Wind Farm Flow Control’ project. Dit project, dat zich focust op het reduceren van het zogenaamde ‘kielzogeffect’ door gebruik van real-time data, is een van CrossWind’s vijf innovaties dat zal bijdragen aan een meer constante stroomproductie. Het contract voor het project is vandaag ondertekend.

Het ‘kielzogeffect’ beschrijft het fenomeen in windparken waarbij windturbines elkaars wind afvangen. Dit project zal twee technologieën verder ontwikkelen en implementeren om dit effect te verminderen: ‘closed-loop active wake steering’ en ‘HELIX active wake mixing’. De ‘wake steering’ technologie richt zich op het aanpassen van de richting van de individuele turbines, waardoor de richting van het kielzog verandert en daarmee ook de impact op de volgende turbine minder wordt. De ‘wake mixing’ technologie behelst het sneller laten draaien van de ene turbine, waardoor er meer wind overblijft voor de turbine erachter.

Cross Wind Team2021 17

Maria Kalogera

"Ik ben erg enthousiast om samen met de TU Delft, SGRE, GROW en alle betrokken partners het volledige potentieel van het Dynamic Wind Farm Flow Control-project te benutten. Dit project maakt deel uit van het innovatieplan van CrossWind dat vijf effectieve oplossingen laat zien om de flexibiliteit en betrouwbaarheid van de stroomvoorziening van Hollandse Kust Noord en toekomstige windparken te verbeteren", aldus Maria Kalogera, Innovations Manager van CrossWind.

Zes PhD studenten en twee postdoctorale onderzoekers zullen aan de innovatie werken. Het project heeft verschillende fases, waaronder het initiële desktop en modelleer werk, experimenten in een windtunnel, een experiment met behulp van een onderzoekswindturbine op land en de technologieën zullen vervolgens toegepast worden in een van de SG 11.0-200 DD-windturbines die geleverd worden door SGRE. Uiteindelijk wordt ook de potentiële impact van de volledige uitrol van deze technologieën in het gehele windpark onderzocht, alsook hoe deze technologieën het ontwerp en de stroomproductie van toekomstige windparken zou kunnen beïnvloeden.

  • Logo shell
  • Logo eneco
  • 1280px Siemens Gamesa logo svg
  • Logo vanoordv3